Σχετικά με το Σύλλογο

Με χαρά σας καλωσορίζουμε στην Διεθνή Ένωση Φίλων Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας.

Ο Σύλλογος Θυάτειρα είναι ένα φιλανθρωπικό, πολιτιστικό και κοινωνικό σωματείο με πολυδιάστατη δράση, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος όλων των Ελλήνων της διασποράς με τη Μητέρα πατρίδα.

Παράλληλα συνδράμει και υποστηρίζει, σε Ελλάδα και εξωτερικό, το ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας.

Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2019, με βασικό στόχο να ενισχυθούν οι δεσμοί της ελληνικής ομογένειας στο Λονδίνο κι ευρύτερα στη Μεγάλη Βρεταννία, με την Ελλάδα, την ελληνική κουλτούρα, την ορθόδοξη παράδοση, τα ανθρώπινα ιδεώδη κι όλα εκείνα που ενώνουν διαχρονικά τους Έλληνες.

Την ίδια στιγμή όμως, έχοντας συναίσθηση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, ο Σύλλογος Θυάτειρα συνεργάζεται ευρύτερα με ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο για την υλοποίηση σειράς πρωτοβουλιών πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Στόχος των ενεργειών αυτών είναι η οικοδόμηση δικτύων αλληλεγγύης και συνεργασίας που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την ανάγκη του να ζήσει αρμονικά σε έναν δικαιότερο κόσμο.

Ο Σύλλογος Θυάτειρα δηλώνει δυναμικά παρών στα μεγάλα ζητήματα της εποχής και φιλοδοξεί με τις δράσεις του να ενισχύσει την κουλτούρα του σεβασμού για το κοινωνικό σύνολο και το συνάνθρωπο.

Με τη δύναμη των πολλών χτίζουμε κοινωνία αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού!

 

Η Ιστορία πίσω από το Όνομα

H Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας ιδρύθηκε το 1922 μετά την δραματική για τον Ελληνισμό, Μικρασιατική Καταστροφή.

Τα Θυάτειρα, στα οποία οφείλει και την ονομασία της, μία από τις επτά Αποστολικές Εκκλησίες, υπήρξαν μέχρι την παρακμή και την ερήμωσή τους, σπουδαία Μητρόπολη του Χριστιανικού Κόσμου.

Το 1922 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Μελετίου Μεταξάκη, ίδρυσε με έδρα το Λονδίνο την Μητρόπολη της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, δίνοντας της το σημερινό τίτλο «Μητρόπολη Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας».